23 de març 2010

Termoparells

Un termoparell són dos metalls diferents soldats o units per un dels seus extrems. Quan aquesta unió s'escalfa apareix una tensió elèctrica entre els dos terminals lliures. Aquesta tensió és petita i no dóna lloc a gaire energia però malgrat tot el termoparell s'utilitza en algunes aplicacions.

Una de les aplicacions típiques és la mesura de temperatures. Malgrat els termoparells no donen una relació senzilla entre variació de temperatura i tensió obtinguda, tene l'avantatge que permeten treballar a temperatures molt altes que són difícils de mesurar amb altres sistemes.

També s'utilitzen els termoparells en les estufes, forns i altres aparells de gas. Per encendre el pilot cal prémer un botó o una tecla (que obre el pas del gas) que mantindrem premut mentre el termoparell s'escalfa. Un cop escalfat el termoparell és la tensió elèctrica que proporciona aquest la que manté obert el pas de gas; si la flama s'apaga, el termoparell es refreda i tanca el pas del gas.

Evidentment, cal escollir amb cura els metalls que es combinen. Com la parella ideal no existeix, es tria una parella o una altra segons si el que es necessita és que aguanti temperatures altes, que sigui proporcional, el preu, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari