26 de nov. 2009

Semàfors

Si us preguntéssim quants estats té un semàfor, molts de vosaltres no ho encertaríeu. Probablement tampoc sabríeu dir un valor correcte per al temps que està en verd un semàfor.

Us suggereixo que agafeu un rellotge (no cal que sigui un cronòmetre) i sortiu al carrer a mesurar el temps de cada un dels estats d'un semàfor. Procureu que sigui un semàfor senzill. En creuaments complicats i carrers de dos sentits, a vegades hi ha diversos semàfors en el mateix carrer per permetre girs a l'esquerra. Mireu només els semàfors de vehicles, no els de vianants.

Ja ho heu fet? Quants estats té la seqüència completa? Quanta estona està en verd?

Quan ho hagueu fet, activeu aquest enllaç:  

La seqüència completa d'un semàfor senzill té sis estats:

























VermellVermell
VermellVerd
VermellAmbre
VermellVermell
VerdVermell
AmbreVermell

Els dos estats en els que els dos carrers tenen vermell moltes vegades no ens adonem que existeixen ja que duren molt poc (per exemple dos o tres segons) però són molt importants per evitar accidents. Els temps en els que un dels dos està en ambre també duren aproximadament el mateix.

En carrers normals el verd sol durar menys d'un minut o, com a molt, un minut i poc. A carrers amb molta densitat de trànsit com avingudes i carreteres pot durar fins a dos o tres minuts. Evidentment, sempre hi ha excepcions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari