17 de des. 2007

L'aire comprimit per emmagatzemar energia

L'energia elèctrica és àmpliament utilitzada per ser fàcil de transportar, transformar i controlar; però té un greu inconvenient: no es pot emmagatzemar en quantitats significatives. Durant molts anys això s'ha resolt generant sempre exactament l'electricitat que es necessita a cada moment.

A l'inici de la proliferació de les nuclears va ser necessari per primer cop emmagatzemar els sobrants d'electricitat i van aparèixer les centrals hidràuliques reversibles que a les hores d'excés d'energia la utilitzaven per a tornar a pujar l'aigua de l'embassament de baix al de dalt.

L'augment de la generació elèctrica amb renovables ens porta a necessitar emmagatzemar energia per a compensar la variabilitat de generació. Pensem que en el futur l'hidrògen serà la forma d'emmagatzemar preferent però, per ara, els sistemes de generar hidrògen i, especialment, de consumir-lo (piles de combustible) encara no estan prou madurs.

Com alternativa, l'empresa Iowa Stored Energy Park (ISEP) proposa utilitzar uns grans compressors per a comprimir aire en coves a mil metres sota terra. Quan calgui recuperar l'energia s'utilitzaran unes turbines accionades per aquest aire.

Podeu veure més informació a: http://catedraendesared.citcea.upc.edu/upload/butlleti/observatorio%2020070412.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari