20 de nov. 2017

Guia de selecció XBee

Una de les maneres més robustes i versàtils de comunicar dos microcontroladors és XBee. Si algun cop ho heu mirat, haureu vist que hi ha un munt d’opcions diferents que es converteixen en gran quantitat de plaques XBee disponibles. Quina escollim?
XBee
Per això us comentem l’existència d’una guia de compra d’XBee que podeu trobar al web d’Sparkfun.

13 de nov. 2017

Fa més de cinquanta anys de l’invent de les ulleres de realitat virtualLes ulleres de realitat virtual semblen un invent d’aquest segle però, de fet, resulta que van ser presentades per primer cop fa cinquanta anys. El problema és que en aquell moment la tecnologia existent no permetia ni fer unes ulleres senzilles i còmodes ni tampoc donar-los gaire utilitat pràctica.

Les ulleres d’Hugo Gernsback

L’invent d’Hugo Gernsback portava davant de cada ull un petit tub raigs catòdics (l’únic sistema per mostrar imatges a l’època). Atès que hi havia una imatge per a cada ull, podia, si més no teòricament, mostrar imatges estereoscòpiques i, per tant, fer l’efecte tridimensional.

Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.

6 de nov. 2017

La Xina comença a trossejar la xarxa elèctricaFa moltes dècades, la política de les companyies elèctriques era mallar les xarxes. Després van començar a unir les xarxes de companyies diferents i finalment unint-les entre països. La unió i mallat de les xarxes de corrent altern augmenta l’estabilitat perquè permet trobar camins alternatius en cas de problemes i permet compensar la baixa generació en una zona a partir de la resta.

Línia HVDC

Per què, doncs, la Xina ha decidit canviar d’estratègia? En aquest país ja hi comença a haver un nombre significatiu de línies de corrent continu (HVDC) i unes quantes concentrades en la mateixa zona. Amb aquestes línies de corrent continu la capacitat de resposta de la xarxa és diferent i en cas de fallada d’una d’elles el sistema pot col·lapsar i, de fet, hi ha estat a punt. Per això han decidit obrir les connexions de corrent altern en alguns punts estratègicament escollits.

Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.

30 d’oct. 2017

Dot Watch rellotge intel·ligent en Braille

Els elements intel·ligents estan de moda. Sense anar més lluny, ja hi ha uns quants rellotges intel·ligents al mercat. Avui, però, parlarem d’un rellotge intel·ligent una mica especial, el Dot Watch.


Dot Watch

Es tracta d’un rellotge per a cecs que dóna l’hora en Braille i, a més, permet rebre notificacions de missatges i trucades i incorpora altres funcions a través d’una aplicació mòbil.

23 d’oct. 2017

STEMTera protoboard i microcontrolador tot en un

A primer cop d’ull sembla una placa de prototipatge (protoboard o breadboard) però si ens ho mirem en detall veiem que té un gruix superior a l’habitual i incorpora LED i connexions addicionals.

STEMTera

De fet, a l’interior de l'STEMTera hi ha un microcontrolador compatible amb Arduino i totes les potes estan accessibles a la part de connexionat. I un detall addicional, la part inferior és compatible amb els blocs LEGO.
STEMTera           Compatible amb LEGO

Sens dubte, és la manera més compacta de fer prototipus i pràctiques de laboratori. Es comercialitza en colors blanc, negre, taronja, verd, rosa i blau.

16 d’oct. 2017

Micro:bit un microcontrolador pensat per a les escoles

Micro-bit és un microcontrolador dissenyat per la BBC (sí, la cadena de televisió) i orientat a l’aprenentatge a les escoles.

micro:bit
Com a fet destacat, incorpora una matriu de cinc per cinc LED que permet fer molt fàcilment petits gràfics o caràcters. També porta dos polsadors i tres potes que poden actuar com a sortides o com a entrades analògiques o digitals. Incorpora sensors d’acceleració i camp magnètic (brúixola) i connectivitat Bluetooth LE.

Potes de connexió

Per als usuaris avançats, incorpora també un connector de 20 potes que permet accedir a totes les possibilitats de connexió del microcontrolador.

Programació en Python

El sistema permet diverses possibilitats de programació. Hi ha un sistema gràfic basat en blocs (que s’assembla a l’app-inventor), aplicacions per a mòbil i l’opció de programar en Python. També és possible programar amb Scratch però, de moment, només des d'un Mac.

Programació amb blocs

El preu està al voltant de 20 € però, segons el web de micro:bit, no hi ha cap distribuïdor aquí. Es pot, però, comprar a Amazon.

9 d’oct. 2017

Mesura del consum de dispositius USB

En molts projectes ens pot fer falta mesurar la tensió subministrada pel port USB i el consum de corrent. En alguns casos, fins i tot, ens pot fer falta visualitzar les formes d’ona de tensió i corrent a l’oscil·loscopi.

Evidentment, podem fer-nos nosaltres un cable apropiat però tindrem força feina i no serà senzill fer la mesura del corrent.

En canvi, aquesta placa de FriedCircuits (el nom és curiós) ens permet fer-ho de manera molt senzilla. Connectem un cable USB a cada banda i podem connectar-hi fàcilment les puntes del multímetre per fer la mesura. En el cas del corrent, hi ha un pont que es pot obrir per llegir el corrent o connectar quan no ens el cal llegir.

USB Tester

Podeu trobar més informació al web d’Adafruit.