19 de febr. 2018

Alternativa a l’hexafluorur de sofre

El gas hexafluorur de sofre (SF6) és actualment l’aïllament preferit en instal·lacions interiors d’alta tensió. Certament l’SF6 és un gas molt aïllant (més del doble que l’aire) però presenta un greu problema ja que és un poderosíssim causant d’efecte hivernacle (22000 vegades més poderós que el conegut diòxid de carboni (CO2) i, a sobre, triga més de 3600 anys en descompondre’s.

Molècula

Fa anys que es busquen alternatives a l’hexafluorur de sofre i ara sembla que se n’ha trobat una, el gas AirPlus® d’ABB. Aquest nou gas és la meitat de perjudicial que el CO2 i té una vida mitjana de setze dies. Aquest nou gas és una barreja d’aire sec (80 %) i un compost anomenat fluorocetona C5 (C5F10O).

Podeu llegir-ne més detalls a la pàgina 66 del número 2/2017 de la Revista ABB.

12 de febr. 2018

Vols un reproductor MP3? Per què no te’l fas tu mateix/a?

Actualment les opcions disponibles per complementar el nostre microcontrolador són gairebé il·limitades. Una d’aquestes extensions ens permet reproduir fitxers de so (MP3, Ogg Vorbis, MIDI, WAV, etc.) gravats en una targeta SD i controlar-ne el funcionament des del microcontrolador.Reproductor MP3

En aquest cas, disposem d’unes instruccions completes per fer el circuit i la caixa així com del programa complet. Qui no té un reproductor MP3 estil “retro” és perquè no vol!

5 de febr. 2018

La seguretat informàtica i la xarxa elèctrica

Quan pensem en atacs informàtics normalment ens imaginem que las conseqüències són l’accés a dades privades o la revelació de secrets oficials, i probablement aquestes són les més conegudes. Però també hi ha altres atacs informàtics que tenen per objectiu un mal funcionament de les infraestructures que causi problemes a la població en general. En aquest context, no és estrany, doncs, veure atacs als sistemes de control de les xarxes de serveis o de transport públic.

Subestació


Escric això després de llegir (a la pàgina 53 de la Revista ABB 2/2017) que la infraestructura elèctrica dels Estats Units rep un atac cibernètic o físic un cop cada quatre dies. Cal tenir present que les grans subestacions suposen un percentatge molt petit de la infraestructura elèctrica però per elles i passa al voltant de les tres quartes parts de l’energia elèctrica del país, per això poden ser un objectiu estratègic.

Per això les companyies elèctriques (i les empreses que els subministren solucions tecnològiques) fan importants esforços per detectar atacs (físics o cibernètics) sobre aquestes instal·lacions.

29 de gen. 2018

Il·lustracions il·luminades amb LED

Una bona manera d’introduir als nens petits en els circuits elèctrics i electrònics (i, indirectament, en la tecnologia) són els circuits elèctrics sobre paper. Això és el que han pensat els que han dissenyat aquest àlbum il·lustrat que està dissenyat per incorporar LED (Chibitronics) que posen llum en els punts més importants de la il·lustració.

Il·lustració normal
Circuit del LED

 

22 de gen. 2018

Què fem amb les dades de l’Internet de les coses?

Imaginem-nos que sóc un maker i decideixo apuntar-me a l’Internet de les coses. Vaig omplint casa meva de dispositius que recullen dades i les posen a Internet. Però a on d’Internet? I què fem amb elles?

Exemple de pantalla


Ubidots intenta donar resposta a aquestes preguntes. Ubidots és una plataforma en el núvol pensada per recollir dades dels dispositius de l’Internet de les coses i posar-les a disposició de les aplicacions. Disposen d’interfases per a les principals plataformes (Arduino, Adafruit, Particle, Raspberry Pi, etc.) de manera que faciliten enviar les dades al núvol.

Amb les dades recollides es poden crear pantalles personalitzades, generar SMS o correus electrònics i generar aplicacions web que utilitzin les dades.

15 de gen. 2018

Touch Board

La placa Touch Board de l’empresa Bare Conductive és una placa que ens permet fer fàcilment sensors per contacte o per proximitat. Combinant la placa amb pintura conductora (que comercialitza la mateixa empresa) podem obtenir creacions artístiques realment espectaculars.

Touch Board

La programació de la placa és compatible amb l’entorn Arduino. La placa pot generar sons, en principi els que vénen programats però també els podem canviar pels nostres propis fitxers MP3.

Touch Board starter kit

Si no teniu cap idea per posar-vos-hi, podeu agafar l’starter kit que incorpora material i idees per fer els primers dissenys.

8 de gen. 2018

"Busxell"

Avui, com alguns altres cops també hem fet, parlem d’un tema que no és elèctric.


Mireu la fotografia. És un autobús o un vaixell? És el Hafencity Riverbus d’Hamburg, un vehicle que fora de l’aigua sembla un autobús però que pot entrar dins el riu i desplaçar-se còmodament per l’aigua.Podeu trobar més informació en el web d’NTD. També podeu comprar els bitllets al web del Hafencity Riverbus.