28 d’oct. 2024

Programació sostenible

Heu pensat mai l’energia que consumeix un programa, la càrrega d’una pàgina web o un sistema d’intel·ligència artificial? Sabeu quines emissions de CO2 té? Normalment els programadors no pensen en això a l’hora de fer un programa o un lloc web. Al contrari, els sistemes d’intel·ligència artificial són cada cop més complexos i els llocs web carreguen cada cop més dades per a un mateix contingut.

Dibuix

La tendència en el món de la computació és anar augmentant la potència de càlcul dels equips en lloc de posar els esforços en l’eficiència dels programes. El moviment cap a un programari verd treballa per aconseguir reduir la petjada de carboni dels sistemes informàtics.

Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.

21 d’oct. 2024

Fes-te un rellotge de polsera

Fer un rellotge de polsera és una bona manera de practicar diverses tècniques. En aquest cas, en Maso ha fet servir un petit microcontrolador, una pantalla OLED i una corretja comercial.

Rellotge

El circuit electrònic és molt senzill, ja que només porta el microcontrolador, la pantalla, un condensador, un polsador i la pila.

Circuit

Podeu trobar les instruccions completes al web de Hackaday.

14 d’oct. 2024

Emetre so sense altaveus

Els dispositius mòbils (telèfons, tauletes) fan servir petits altaveus per emetre el so, però els altaveus tenen unes mides que dificulten seguir fent més prims aquests dispositius; a més, l’usuari percep que el so surt per un lloc diferent de la pantalla i donant una sensació poc immersiva.

Altaveus

Però un equip de l’empresa Synaptics ha aconseguit desenvolupar un element piezoelèctric que és capaç de fer vibrar la pantalla del dispositiu, de manera que sigui aquesta la que emeti el so. Això permet fer els dispositius més prims i donar una sensació més immersiva però, a més, redueix el consum d’energia i, per tant, la durada de la bateria.

Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.

7 d’oct. 2024

Micròfon subaquàtic

Enregistrar sons és actualment molt fàcil, amb el micròfon intern un ordinador portàtil o un telèfon mòbil ho podem fer; a banda, encara tenim l’opció clàssica de connectar un micròfon a l’entrada d’un dispositiu d’enregistrament o d’un ordinador.

Hidròfon

Però enregistrar sons sota l’aigua no és tan fàcil, cal un hidròfon o micròfon subaquàtic. En DJJules ens proposa construir-lo nosaltres mateixos i provar d’enregistrar els sons de peixos i mamífers aquàtics o, fins i tot, icebergs. De fet, ens proposa dues opcions; hidròfon senzill o dual (dos micròfons). Els hidròfons, amb el seu amplificador, van encapsulats per evitar l’entrada d’aigua.

Micròfons en ús

Podeu trobar les instruccions completes al web d’Instructables.