Les instal·lacions d'energia solar petites i mitjanes solen estar connectades a la xarxa elèctrica de distribució en baixa tensió a través de la connexió de l'edifici; és a dir, com si fossin un consumidor.
Quan hi ha una apagada elèctrica, la instal·lació queda connectada amb alguns consumidors veïns però desconnectada de la xarxa elèctrica. En aquestes circumstàncies, què ha de fer la instal·lació solar?
A primer cop d'ull podríem pensar que cal que la instal·lació solar segueixi generant energia però convenientment protegida per tal que els consumidors veïns no la sobrecarreguin. Sens dubte és la solució econòmicament més interessant.
Però si analitzem en detall veurem que cal que la instal·lació solar es desconnecti ja que pot donar lloc a un risc elèctric als operaris que hagin de manipular la instal·lació. Cal pensar que és possible que l'operari comprovi l'absència de tensió a la instal·lació quan hi ha un núvol i que després el núvol marxi posant en risc l'operari.
Així doncs els sistemes de control de les instal·lacions solars han de detectar les fallades de xarxa i desconnectar la instal·lació. Però això no és fàcil. Ja hi ha diversos mètodes per a detectar la fallada de xarxa però cap d'ells és totalment fiable, potser desconnecten quan no cal (amb el corresponent greuge econòmic) o potser no desconnecten quan cal (amb el corresponent risc). És un tema que està en permanent recerca i innovació per a trobar mètodes més segurs i fiables.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari