7 d’oct. 2013

La sensibilitat de l'interruptor diferencial



L'interruptor diferencial és un element que intenta, entre altres coses, protegir a les persones. Així doncs, és molt important que sigui de la sensibilitat adequada i que funcioni correctament. Del funcionament ja se n'ocupa el polsador de prova; ara comentarem la sensibilitat.

La sensibilitat d'un diferencial és un valor que ens dóna idea de la fuita que hi ha d'haver per a que desconnecti. La sensibilitat del diferencial s'indica amb



En el cas del diferencial de la fotografia, la sensibilitat és de 0,03 A (és a dir 30 mA). Podem trobar la sensibilitat indicada en ampers (A) o en mil·liampers (mA).


Que un diferencial tingui una sensibilitat de 30 mA vol dir que amb una fuita de més de 30 mA segur que desconnecta i amb una de menys de 15 mA (la meitat de la sensibilitat) segur que no desconnecta. En el cas de valors intermedis, pot ser que desconnecti o que no. Això fa referència a la suma total de les fuites de la instal·lació.

En instal·lacions domèstiques és molt important que la sensibilitat del diferencial sigui de 30 mA. Estadísticament se sap que amb menys de 30 mA la probabilitat de que algú mori electrocutat és pràcticament nul·la però a mida que aquest valor augmenta, la probabilitat és més gran. Al mercat hi ha diferencials de 100 mA, 300 mA i valors superiors però aquests són per a altres funcions, no són adequats per a una instal·lació domèstica. Si teniu un diferencial d'aquests, procureu canviar-lo per un de 30 mA tant aviat com sigui possible.

També hi ha diferencials amb valors de sensibilitat més petits (per exemple, 10 mA). Aquests no són gaire adequats per protegir una instal·lació. En teoria protegeixen més però ens podem trobar que salti a cada moment. Aquests diferencials tant sensibles es fan servir per protegir coses molt petites, per exemple una instal·lació amb un únic endoll.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari