16 d’oct. 2013

Relació entre els interruptors del quadre elèctric



Ara que ja hem comentat els diferents elements del quadre elèctric (ICP, IGA, diferencial i PIAs) anem a comentar com estan connectats entre sí. La forma de connectar-los seria la següent:



Cada un dels aparells té el seu valor nominal, que s'expressa amb un número seguit de la lletra A. Cal que es compleixin les relacions següents:

  • El valor nominal del diferencial sempre ha de ser més gran o igual que el de l'ICP i que el de l'IGA. Si no és així, el diferencial pot ser destruït en cas de sobrecàrrega o curtcircuit. Atenció, no ens referim a la sensibilitat del diferencial (que sempre ha de ser 30 mA) sinó al seu valor nominal (el més típic és 40 A però pot ser un altre valor). 
  • El valor nominal de l'IGA ha de ser més gran o igual que el de l'ICP. Si no és així, resultarà que estem pagant per una potència que no podem fer servir. Estem suposant que l'ICP té el valor que correspon a la potència contractada amb la companyia.
  • Cada un dels PIAs hauria de tenir un valor nominal més petit que el de l'ICP. Si no és així, quan hi hagi una sobrecàrrega o un curtcircuit desconnectarà l'ICP i es desconnectarà tota la instal·lació. El raonable és que en cas de sobrecàrrega o curtcircuit només desconnecti el PIA del circuit on hi ha el problema.
  • Els PIA dels circuits d'enllumenat haurien de ser de 10 A o menys ja que els interruptors d'enllumenat normals no aguanten més.
  • Els PIA dels circuits d'endolls han de ser, com a molt, de 16 A ja que és el valor que aguanten els endolls més habituals.

Només tindrem PIAs de més de 16 A en aquells circuits en els que els aparells no van connectats amb endolls (forns, ascensors, algunes calefaccions) o que porten un endoll especial (cuines elèctriques).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari