L’enllumenat públic i l’observació astronòmica tenen interessos contraposats. Per poder observar el firmament cal tenir el que s’anomena “cel fosc” però l’enllumenat dels carrers il·lumina el cel, principalment a causa del reflex de la llum en el terra. Aquesta il·luminació del cel nocturn és el que anomenem contaminació lumínica.
Fa uns anys, la instal·lació d’enllumenat de vapor de sodi (conegut pel seu color groc ataronjat) va contribuir a disminuir la contaminació lumínica. Però el motiu que va portar a la proliferació dels llums de sodi no era aquest, sinó que s’originava en l’estalvi energètic.
Actualment els llums basats en LED permeten un enllumenat viari més eficient i versàtil. Hi ha llums LED de tons molt variables. Els de llum freda (6000 K o més) són els que més afecten a la contaminació lumínica però els altres LED de llum blanca també tenen una afectació important.
Els experts recomanen fer servir filtres per aconseguir reduir la quantitat de llum blava emesa a l’atmosfera, ja que aquest color és el que més es dispersa en les molècules d’aire.
Podeu llegir més informació en aquest article.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari