12 de gen. 2015

La previsió de la demanda



Com ja vam comentar al començament d’aquesta sèrie, l’energia elèctrica no es pot emmagatzemar i el seu consum varia al llarg del dia i es diferent d’un dia al següent. També hem vist que els diferents tipus de centrals tenen característiques diferents i algunes no poden variar fàcilment l’energia produïda mentre que en altres la producció depèn de factors climàtics que no podem controlar.


Per això hi ha d’haver algú que faci una previsió de l’energia que es consumirà cada dia, hora per hora. Aquesta previsió la fa Red Eléctrica. La figura següent mostra la corba de demanda que publica Red Eléctrica per a un dia concret, en aquest cas el passat 26 de desembre. 

Corba 26-12-2014




S’ha de vigilar quan es treuen conclusions sobre aquestes corbes ja que la part més baixa de l’eix no és pas zero.A continuació la veiem una mica ampliada:


Corba 26-12-2014



La corba verda és la previsió que fan a partir de les dades d’anys anteriors, les previsions de temperatura, dades laborals i alguns altres paràmetres. Aquesta corba es fa amb molta anticipació. A partir d’aquestes dades calculen l’energia que han de generar, hora per hora, les centrals subjectes al mercat (no s’inclouen algunes renovables de poca potència) que corresponen a la corba vermella que es genera amb poca anticipació. Finalment la corba groga és la demanda que realment hi ha hagut.

Normalment les corbes de previsió i demanda real s’assemblen força però alguns dies no és així. Per exemple a continuació tenim les corbes corresponents a un dia de vaga general, el 29 de març de 2012.


Corba 29-3-2012


A partir de les previsions de demanda es passa al mercat elèctric on es decideix quines seran les centrals que intervindran. D’això en parlarem el proper dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari