11 d’oct. 2012

Rellotge LEGO MINDSTORMS

Fa uns dies, parlant del LEGO MINDSTORMS, comentàvem que costava una mica fer coses complicades amb només tres motors però que amb paciència i enginy es podien aconseguir moltes coses. En el cas del cub de Rubik un sistema enginyós permetia moure el cub i el sensor fent servir només tres moviments i amb això s'aconseguia fer-ho tot amb només tres motors.

Rellotge LEGO

Avui mostrem un exemple amb un grau més d'enginy.

L'autor del muntatge volia fer un rellotge "digital". Calien quatre dígits, dos per a les hores i dos per als minuts. Per tal que els dígits es puguin entendre fàcilment han d'estar composats per un mínim nombre de píxels, en aquest cas s'ha escollit uns números de 5 x 3 píxels. Hi ha cinc fileres en les que tres píxels poden estar en negre (encès) o en blanc (apagat). Per sort no cal controlar tots els píxels individualment. Si ens mirem cada una de les cinc fileres observem que només calen dues o tres combinacions per a representar els números. Així doncs el dissenyador ha optat per fer unes capes quadrades en les que a cada cara hi ha una combinació de píxels i així només cal anar girant la capa per tenir davant la combinació que ens interessa. Controlant les quatre posicions d'una capa tenim tots els casos necessaris en aquella capa.

Tal com ho tenim ara, ens caldrien cinc moviments (un per capa) per a cada dígit, o sigui vint motors per al rellotge sencer. L'autor ha fet un enginyós sistema que permet moure les cinc capes d'un dígit amb un únic motor. El motor fa moure la capa superior i cada capa mou la següent però una capa no es mou fins que la de sobre d'ella ha donat una volta sencera. Així podem posicionar les capes a base de fer girar el sistema endavant o enrera fins aconseguir la disposició correcta.

Al final es poden moure els quatre dígits amb només quatre motors. Com calen dos controladors per moure els motors, l'autor ha posat un cinquè motor per moure els dos punts que hi ha entre l'hora i els minuts amb una cadència d'un segon. Els dos controladors es comuniquen per Bluetooth.

A YouTube hi ha un vídeo del rellotge en funcionament. En aquesta pàgina en podeu veure algunes fotografies.

Si teniu la paciència de muntar-lo (hi ha més de 2500 peces) podeu trobar la llista de materials (quasi segur que haureu de comprar peces), les instruccions de muntatge i els programes a l'adreça:

http://tiltedtwister.com/tmtwdownload.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari