Els sistemes d’intel·ligència artificial basats en xarxes neuronals són especialistes en una determinada tasca perquè han fet un entrenament de milers de repeticions. Acabat l’entrenament, són capaços de fer la tasca de forma més ràpida i eficient que les persones. Aquesta tècnica es fa servir, per exemple, per detectar tumors en imatges mèdiques o per etiquetar automàticament persones en les fotos de les xarxes socials.
La pregunta és si seria possible fer un sistema d’intel·ligència artificial que permetés que un robot aprengués a fer tasques habituals dels humans, de la mateixa manera que ho fan els infants.
El tema és molt complicat. Per un costat tenim l’anomenat oblit catastròfic. Si entrenem el sistema especialitzat en detectar tumors perquè etiqueti correctament persones en fotografies, segur que ho aconseguirem; però quan haguem acabat haurà oblidat completament l’entrenament anterior i ja no serà capaç de detectar tumors.
Per un altre costat, si volem entrenar un robot per una cosa tant senzilla com portar un ou d’un lloc a un altre ja ens podem preparar. Reserveu els ous de tots els supermercats del barri! Quan ho hagi fet milers de vegades ja sabrà per on els ha d’agafar i amb quina força. Mentrestant, també us farà falta un bon equip de neteja!
Hi ha investigadors que estan pensant en com poder solucionar aquests temes, però encara queda molta feina per fer. Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari