Ja hem comentat algun cop que l’energia elèctrica no es pot emmagatzemar (si més no en quantitats significatives) i cal generar-la en el mateix instant en el que es consumeix. A Europa, les xarxes elèctriques de transport dels diferents països estan interconnectades entre sí per permetre el flux d’energia. D’aquesta manera es pot aprofitar l’energia que es genera en una zona on hi ha molts aerogeneradors i fa vent, encara que no hi hagi tant consum en aquella zona o l’energia constant que generen les centrals nuclears. Però l’intercanvi d’energia entre zones no és il·limitat. Aquesta energia ha de passar per unes línies que tenen unes característiques determinades i poden transportar, cada una, una potència màxima.
Els operadors del sistema de cada un dels països (REE en el cas de l’Estat Espanyol) i la xarxa europea d’operadors (ENTSO-E) vetllen pel bon funcionament de tot el sistema. Un element clau és la previsió d’oferta i demanda d’energia elèctrica que es fa per a cada hora de cada dia. A vegades, però, hi ha imprevistos que fan que les coses no vagin com estava previst. Si la resposta dels operadors és ràpida i adequada, es podrà salvar l’estabilitat del sistema; en cas contrari tindrem una apagada més o menys gran. El dia 8 de gener de 2021 les actuacions que es van fer van resultar efectives i l’apagada es va evitar.
El dia 8, a les 14.05 (hora nostra), el consum en la part nord-oest d’Europa era més elevat que la generació i, en canvi, a la part est del continent sobrava generació. En un moment donat, es va superar un llindar i es van obrir els interruptors que interconnecten aquestes dues gran àrees. Com a conseqüència, a la zona oest (que tenia massa consum) la freqüència va començar a baixar i a la zona est (on sobrava generació) hi va haver un augment de freqüència.
A la zona est n’hi havia prou amb reajustar la generació, a la zona oest la situació era més complicada perquè la generació no sempre es pot posar en marxa de manera instantània. D’entrada, es van desconnectar clients amb clàusula d’interrupció a França i Itàlia i també es van posar en marxa centrals de generació de resposta ràpida. I va funcionar! Una hora més tard (15.08) es va poder tornar a interconnectar la xarxa europea. Actualment ENTSO-E està investigant les causes d’aquest succés però podeu trobar informació al seu web.
La clàusula d’interrupció és un tipus de contracte que les companyies tenen amb algunes empreses grans que permet, a canvi d’un preu més barat en l’energia, que la companyia les pugui deixar sense subministrament, sense avisar amb anticipació, en cas d’emergència.
Un cas del mateix estil va succeir el 4 de novembre de 2006 però aquella vegada sí hi va haver força consumidors que en van patir les conseqüències.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari