Fa un dies parlàvem dels fluorescents que s'encenien per camp elèctric. Avui parlarem d'un altre fenomen que hi té una certa relació.
En un circuit elèctric típic tenim dos fils actius. Un d'ells, anomenat fase, té una tensió (voltatge) relativament alt respecte al terra; en principi, 230 V. L'altre, anomenat neutre, podem considerar que no té tensió respecte al terra. La manera correcta de fer les instal·lacions és que l'interruptor estigui a la fase.
Quan el fluorescent s'encén, el gas que hi ha al seu interior s'ionitza i condueix millor el corrent elèctric. Fixem-nos que si l'apaguem i el tornem a encendre s'encén molt més ràpidament que no pas la primera vegada que l'hem encès.
En algunes ocasions, podem trobar que un fluorescent no s'apaga quan tanquem l'interruptor; encara que fa força menys llum. Normalment això succeeix si l'interruptor s'ha posat al neutre enlloc de la fase de manera que el corrent que ve de la fase passa pel tub i marxa cap a terra per les petites fuites que són normals en una instal·lació elèctrica. Atès que el gas ja està ionitzat, no li costa gaire fer una certa llum. En principi, posant l'interruptor a la fase es soluciona el problema.
El meu avi em va explicar que quan es va posar enllumenat elèctric per primera vegada a una estació de ferrocarril, es van trobar que a l'apagar el llum els fluorescents seguien encesos. El motiu era el mateix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari