26 d’oct. 2010

Electricitat sense fils

A tothom li fan nosa els cables. Mentre escric això veig que la part del darrera de la taula és plena de cables diversos.

Podem emprar ones de ràdio per comunicar-nos sense fils; d'aquesta manera, sistemes com el bluetooth ens permeten connectar l'ordinador amb els perifèrics. Però encara ens queda el cable d'alimentació! Podem eliminar-lo?

Fa cent anys Nikola Tesla ja va començar a pensar en com resoldre-ho i va fer alguns experiments que no va poder acabar per manca de finançament.

La idea és transmetre l'energia utilitzant el camp magnètic però aquest és un sistema molt ineficient principalment a causa que el camp es propaga en totes direccions i es dispersa, de manera que només una petita part arriba on nosaltres voldríem.

Per millorar l'acoblament podem posar l'emissor d'energia i el receptor molt propers però llavors no hi guanyem gaire, només l'estalviar-nos de connectar-ho. Sobre aquesta opció ja s'han començat a fer experiments de recarrega de vehicles elèctrics, per exemple autobusos. La bobina emissora està enterrada just sota el paviment i quan l'autobús es para a sobre se li envia l'energia per recarregar les bateries a una distància de desenes de centímetres.

Una altra forma de millorar el rendiment és sintonitzar el circuit, és a dir crear una ressonància. Si com a emissor i receptor emprem dues bobines que estan en circuits que tenen una determinada freqüència de ressonància i precisament treballem a aquesta freqüència aconseguirem un acoblament molt millor i, per tant, un rendiment més alt.
Actualment s'arriba a rendiments similars al 50% encara que hi ha qui diu que es pot arribar al 75%. Un transformador de potència té rendiments superiors al 95% i els més grossos superen el 98%. Ara que el que cal és reduir el consum d'energia, treballar amb aquests rendiments es pot considerar una autèntica barbaritat.

Podeu trobar més informació a la pàgina 48 de la revista

http://www.ree.es/sala_prensa/web/inc/fichero.aspx?ruta=revista/pdf&fichero=7tvkjvmbq83j.pdf

1 comentari:

  1. Estant a can guiri aquest estiu vaig conèixer a Londres un senyor que es diu Ron Hui, professor del departament d'enginyeria elèctrica de l'Imperial College, que es dedicava més o menys això.

    Havia estat investigant els últims 15 anys en tecnologia de transformadors d'alta freqüència sense nucli i recentment havia patentat un sistema per a transferir petites potències a curtes distàncies.

    Amb aquest invent havien fet una sèrie de carregadors inalàmbrics per a telèfons mòbils i es comercialitzaven a través d'una empresa anomenada ConvenientPower: http://www.convenientpower.com/

    Per més informació aquí hi ha un grapat d'articles d'aquest individu sobre aquest tema: http://scholar.google.com/scholar?hl=en&q=sy+hui+coreless

    ResponElimina

Deixa el teu comentari